Deze site maakt gebruik van: Cookies
 
 
 
Vogel boeken
 
 

Vogelkijkgids Nederland door B. Everwijn
110 vogelgebieden en 357 kijkpunten

Hardcover | 224 Pagina's | ANWB Uitgeverij Boeken
ISBN10: 9018022721 | ISBN13: 9789018022723
Beschrijving:
'De Vogelkijkgids Nederland' is een nuttige en praktische gids voor wie graag vogels kijkt of als natuurliefhebber eropuit trekt. Met de 110 belangrijkste vogelgebieden, 360 vogelkijkpunten en de vogelsoorten die je daar tegenkomt is deze uitgave een rijke bron van informatie. In zeven hoofdstukken geeft auteur Boris Everwijn een compleet beeld van alle mogelijkheden om in Nederland vogels te kijken, met heldere beschrijvingen en handige kaarten van de regio's en gebieden. Op de gebiedskaarten zijn niet alleen parkeerplaatsen en wandel- en fietspaden aangegeven, maar ook de vogelobservatiepunten: vogelhutten, kijkschermen, torens en uitkijkpunten. De auteur bezocht alle gebieden persoonlijk en gaf sterwaarderingen en persoonlijke impressies. Mensen die graag in de natuur zijn en die het leuk vinden om daarbij te letten op vogels zullen zeker veel plezier beleven aan de Vogelkijkgids Nederland.
Recensie:
Nederland is een rijk vogelland. Maar waar zijn die vogels dan? In de gids heeft de auteur (bioloog, oprichter stichting 'Sneeuw voor de zon') op overzichtelijke wijze de vele vogelgebieden met observatiepunten (kijkhutten e.d) op een rij gezet. Na de uitgebreide introductie met landschapsbesprekingen krijgt de lezer de voor iedereen toegankelijke gebieden, verdeeld in zeven hoofdstukken met eigen kleurcode, besproken. Steeds met een kort persoonlijk voorwoord, een kaartje in kleur, een routebeschrijving (alleen per auto), de beknopte landschapsgeschiedenis, het aantal hectares, de kenmerkende vogels en, volgens een sterrensysteem, de bijzonderheid van het gebied. De bijzondere vogelsoorten zijn in een gekleurd kader te vinden. De tekst staat in twee kolommen per pagina. Er is gebruik gemaakt van een doorlopende nummering van de observatiepunten. Omdat niet alle plekken op de kaartjes aangegeven staan, wekt dit soms wat verwarring. Een aantal kleurenfoto's siert de gids op. Geen determinatiekenmerken! Zeer compleet. Voor iedereen die meer wil zien dan mus en merel. Met sites en register.
(Biblion recensie, Jacolien Zwart)
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

Vogelkijkgids Nederland
Vogelkijkgids Nederland
B. Everwijn
     
Dorrestijns vogelgids door Hans Dorrestijn
Hardcover | 272 Pagina's | Nijgh & Van Ditmar
ISBN10: 9038814518 | ISBN13: 9789038814513
Beschrijving:
"Vroeger was ik leuk. Toen schreef ik over drank en dronkenschap, over mijn ongelukkige huwelijk, over seks en het gebrek daaraan. Goddank, al die verschrikkingen hebben nu plaatsgemaakt voor iets prettigs. Het bierglas ruimde het veld voor de verrekijker, de kastelein werd vervangen door de ornitholoog, het nachtbraken maakte plaats voor het vroeg uit de veren en de kater werd verslagen door de wintertaling en de appelvink. Krijg ik tijdens een wandeling een kneu in het vizier (carduelis cannabina) met dat prachtige zachte rood van kruin en borst of het barmsijsje (carduelis flammea cabaret), dan hap ik naar adem, mijn ziel beweegt, mijn bloed gaat sneller stromen. Dat krijgt een glas bier niet voor elkaar. De vogel is niet zomaar een gevederde vriend, hij is een heraut uit het paradijs!"
Dorrestijns vogelgids is het boek van een bekeerling. Op zijn eigen sardonische wijze schrijft Dorrestijn over zijn ontmoetingen in Nederland en in den vreemde met een nieuw mensentype dat hand over hand toeneemt: de vogelaar. In passende kledij en immer goed geluimd tuurt hij de bossen en de vennen af naar zelden geziene vogelsoorten als de Cirlgors en de Grote Trap. Elke nieuwe ontdekking brengt orgastische vreugde teweeg; niet voor niets spreekt Dorrestijn over de ornithologie als plaatsvervangende seksualiteit.
Natuurlijk is Dorrestijns vogelgids ook een autobiografisch boek: "Want ik ben zelf een soort zangvogel. Met meer cd's op mijn naam dan zelfs de nachtegaal."
Recensie:
(...) Vroeger was ik leuk. Toen schreef ik over drank en dronkenschap, over mijn ongelukkige huwelijk, over seks en het gebrek daaraan. Al die verschrikkingen hebben nu plaats gemaakt voor iets prettigs. Het bierglas ruimde het veld voor de verrekijker, de kastelein werd vervangen door de ornitholoog, het nachtbraken maakte plaats voor het vroeg uit de veren en de kater werd verslagen door de wintertaling en de appelvink (...). Beroepszwartkijker Hans Dorrestijn, die tot op heden vooral met de sombermanskant van zijn karakter in de openbaarheid kwam, laat ons kennismaken met een ander aspect van zijn leven. Vogelkijken, zo blijkt, bezorgt hem al jaren momenten van opperst geluk. In deze vogelgids beschrijft hij de meest voorkomende vogels, van aalscholver tot zijdestaart. Maar niet als ornitholoog. Veel meer vertelt hij tragikomische autobiografische verhalen waarin het spotten van een bramsijsje zijn totaal mislukte vakantie goedmaakt of waarin hij de archetypische vogelaar met ringbaardje en camouflagekleding flink op de hak neemt. Dorrestijn vindt zichzelf een amateur die vooral op de kleuren van de gevederde vrienden kickt, maar en passant steekt de leek tijdens het lezen heel wat over vogels op. Met veel prachtige haarscherpe vogelfoto's, afkomstig van de website Birdpix.
(NBD|Biblion recensie, Ria Warmerdam)
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

Dorrestijns vogelgids
Dorrestijns vogelgids
Hans Dorrestijn
     
Vogels door Peter Holden
Paperback | 255 Pagina's | ANWB Uitgeverij Boeken
ISBN10: 9018021172 | ISBN13: 9789018021177
Beschrijving:
Meer dan 240 soorten vogels tot in detail beschreven. Van elke vogel is een kleurenfoto afgebeeld. Een tabel toont de maanden waarin de vogel te zien is.
Recensie:
Veldgids voor het leren (her)kennen van vogels die in ons land en in andere Europese landen voorkomen. Er is een indeling in groepen en families met gemeenschappelijke kenmerken. Het boek is geillustreerd met duidelijke kleurenfoto's, aangevuld met kleurentekeningen waarop het winterkleed wordt weergegeven en/of verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke exemplaren. Handig zakformaat.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

ANWB Veldgids Vogels
ANWB Veldgids Vogels
Peter Holden
     
Vogels door Einhard Bezzel
Paperback | 238 Pagina's | Tirion Uitgevers
ISBN10: 9052104492 | ISBN13: 9789052104492
Beschrijving:
Beschrijving van ca. 200 meest voorkomende Europese vogelsoorten.
Recensie:
Veldgids voor het leren (her)kennen van ca. 200 veel voorkomende Europese vogelsoorten. Uitgegaan wordt van determinatie in drie stappen, waarbij de stelling luidt: iedere vogelsoort kan door een unieke combinatie van maximaal drie kenmerken van iedere andere soort worden onderscheiden. Stap 1: zeer duidelijke kleurenfoto van vogel in zijn geheel. Stap 2 en 3 zijn detailfoto's elk van een specifiek kenmerk. Elke stap wordt in een korte duidelijke zin omschreven. Dan volgt een iets uitgebreidere beschrijving van kenmerken, geluid, voorkomen en levenswijze plus aanduiding van de maanden waarin de vogel in onze streken vertoeft en broedt. Helaas wordt bij lang niet alle soorten iets over het vliegbeeld vermeld hetgeen in vergelijkbare uitgaven wel het geval is. Met register.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

Vogels
Vogels
Einhard Bezzel
     
Veldgids Roofvogels door B. Gensbol
Hardcover | 401 Pagina's | Uitgeverij K.N.N.V.
ISBN10: 9050111963 | ISBN13: 9789050111966
Beschrijving:
Roofvogels zijn bijzondere vogels. Ze maken met hun verschijning veel indruk, vooral wanneer je ze van heel dichtbij, in volle actie of in heel grote aantallen te zien krijgt. Voor de meeste vogelaars vormt de massale najaarstrek van veel roofvogelsoorten een spektakel dat ze ooit moeten hebben meegemaakt. Maar ook het zien van individuele roofvogels doet elke vogelaar naar zijn verrekijker grijpen om te zien welke soort het is. Met de 'Veldgids Roofvogels' kunnen alle 49 soorten uit Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten herkend worden. Het boek is geïllustreerd met talrijke foto's, verspreidingskaarten en honderden vliegbeelden in kleur. Na de uitgebreide inleiding volgen de soortbeschrijvingen met informatie over verspreiding, gedrag en voedselkeuze. De opgenomen determinatietabel met nauwkeurige beschrijvingen en afbeeldingen van alle mogelijke verenkleedvariaties maakt herkenning van de soorten mogelijk. Deze veldgids is onmisbaar bij het determineren van roofvogels!
Recensie:
Deze veldgids beschrijft na een uitgebreide inleiding de in Europa en Noord-Afrika en Midden-Oosten voorkomende roofvogels. De soortbeschrijving bieden volop informatie over verspreiding, gedrag en voedselkeuze. Het boek is geillustreerd met vele foto's, verspreidingskaarten en vliegbeelden in kleur. De determinatietabel met nauwkeurige beschrijvingen en afbeeldingen van verenkleedvariaties vormt een up-to-date determineergids voor roofvogels. Voorzien van inhoudsopgave, voorwoord, lijst van soortnamen in diverse talen, literatuurlijsten en register. Gebonden, kwaliteitspapier, duidelijke lettertypes. Geheel bijgewerkt standaardwerk, een van de beste determineergidsen voor Europese roofvogels dankzij de kleurenfoto's, verspreidingskaarten, vliegbeelden en determinatietabellen. Vooral geschikt voor de ervaren vogelaar.
(Biblion recensie, M.H.J.G. van de Kerkhof)
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

Veldgids roofvogels
Veldgids roofvogels
B. Gensbol
     
Vogelgids van Europa door Lars Svensson en P.J. Grant
Hardcover | 400 Pagina's | ANWB Uitgeverij Boeken
ISBN10: 9018020923 | ISBN13: 9789018020927
Beschrijving:
Ruim 850 vogelsoorten in Europa, inclusief Noord-Afrika.
Gedetailleerde informatie over habitat, verspreidingsgebied, voorkomen in Nederland (en vaak in België), herkenning en geluid.
Kaartjes over broed- en wintergebieden en trekroutes.
Voor iedere soort alle gegevens overzichtelijk gerangschikt op één tekstpagina tegenover de afbeeldingen.
Meer dan 3500 tekeningen in kleur.
Recensie:
Een gids voor heel Europa naar een oorspronkelijk Zweedse uitgave, bekend als de 'Mullarneygids'. Het is een in alle opzichten voortreffelijk werk. Na een heldere inleiding waarin de terminologie en gebruikte symbolen worden verklaard, volgen beschrijvingen en afbeeldingen van circa 850 vogelsoorten volgens families. De illustraties zijn bijna niet te verbeteren: alle fasen van het uiterlijk, van jeugd tot volwassenheid en van winter tot zomer, zijn weergegeven, evenals de houdingen en silhouetten op de grond en in de vlucht. Verspreidingskaartjes zijn aan de beschrijvingen toegevoegd. Ook zijn nog soorten uit Noord-Afrika (Middellandse Zeegebied) en het Midden-Oosten in de gids opgenomen. Om het boek een handzaam formaat te laten behouden, heeft men moeten kiezen voor een kleine druk, maar er is echter een duidelijk lettertype gebruikt.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

ANWB Vogelgids van Europa
ANWB Vogelgids van Europa
Lars Svensson
 
 
 
Start: september 2005 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020